CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google
 

Tuesday, February 24, 2009

Tudung Ekin


Ya..Ya... Org duk jaja nama haku kebelakangan nie.. Betul apa, Tudung Ekin. hello!!! Akak bukan syok sendiri ya, dah sah dan nyata mmg nama akak shikin, cuma spelling jer diubah....


Macam khatijah jadik Kathy, Salmah jadi Sally, Maimon jadik Memey... Memey!!! alamak terlebey sudah...!!!

Memey, ko jgn sentap nok....





Sebenarnya Kin nak ceriter sikit pasal tudung vs kawan.

Mula-mula kisah bertudung.... Kowang tahukan umur Kin dah hampir beberapa meter lagi mencecah 30 tahun *muda aper*

So, kin pun ada azam tahun baru, iaitu berimej tudung secara besar-besaran. tapi Kin nie kan manusia biasa, selalu buat silap..... Nak buat secara DRASTIK, takut tak mampu pula.... So secara pelan-pelan kayuh. kekadang bila dgn family, tudung tu telah Kin campakkan merata hala, konsepnya masa tu lupa diri...hehehehe!!!

Takpe, macam Kin katakan tadi, pelan-pelan kayuh... Biar kita buat semua benda nie dgn ikhlas hati dan niat yang suci murni. Pendek kata benda nie semua terletak dalam diri kita sendiri, cara mana kita nak berubah dari kejahatan ke arah kebaikkan atau sebaliknya....

Antara penyebab dan pencetus idea imej bertudung nie adalah dari kawan jugak. dari mereka kita terpengaruh untuk menjadi yang terbaik secara pelan-pelan ya.. pengaruh benda elok takpe, jangan pengaruh benda Burok, nahas ko nanti!!!!

Pengaruh kawan nie bahaya, esp kalo kita dah sama tittle, sama bentuk, sama kisah, sama nasib. Bahaya tuhhh!!!

Tapi tak dapat Kin nafikan yg imej bertudung nie, Kin colek *piah, pinjam ayat TS japs* dari Kak Piah & Tipah. Tulah, macam kin katakan, kawan nie penyumbang dan pengaruh terbesar dalam diri kita... kalo bertudung pun boleh berfesyen aper, lagi SEKSI....

Tak juga Kin nafikan yang Kin terpengaruh dengan gaya artis, macam pengacara WHI Azizah Ariffin... Alah!! macam korang tengok artis berfesyen, suka jugak kan... cara diaorg dressing dan sebagainya.... tapi jangan korang terpengaruh dengan aksi cerai berai dema nie dan rebut laki orang, not good okay....

Disebabkan mereka nie mampu menjadik muslimah yg baik dikaca mata Kin nie, Kin buat keputusan untuk SEREYES bertudung... Cuma Kin selalu muhasabah diri Kin untuk sentiasa jadik baik & terbaik....

Macam yang Kin cakap mula-mula tadi, kekadang Kin lupa juga, hilang ingatan jap.. tapi kalo boleh Kin nak jadik yang lebih baik dari tahun lepas.... Kin nak jadik apa yg Kin nak, bukan apa yg Kin kena buat..... Berubah mengikut kata hati....Tu lebih baik!!!!

Ramai jugak yg berkata " Tak semestinya orang bertudung, orang tu baik kan"... Tepuk muka, tanya sakit tak.... (petikan peribahasa : tepuk dada tanya selera)...

kesimpulan entry nie, Kin nak jadik seorang anak,kakak, isteri & ibu yang mampu menjadi yang terbaik dimasa akan datang.... Bukan sahaja imej bertudung, prilaku juga penting wooo!!!



p/s: curly, gurly....

29 comments:

lieya_latif said...

betul...tak semestinye org bertudung tu baik...pucuk pangkal niat di hati kite.....ops, tetibe teringat berita kosmo yg couple buat sex kat bilik xray tu....kan couplenye pakai tudung....hu hu hu

bagi lieya plak, kin cute kalo pakai tudung, tak pakai pun cute jugak.....takpe, slow2 berubah...yg penting ikhlas ....betul betul betul (ayat upin & ipin)

mummysya said...

Lieya - Thanks for ur comment. Betul, yg penting niat kita.

Gemoks!!! kan..kan..kannn!!!

aishifa said...

alhamdulilah.. takpe kin pelan pelan kayuh...saya pun kengkadang lupe diri gak.. hehehe..

mummysya said...

aishifa - hehehehe!!!

aku perempit said...

dush dush dush!!! *tampar pipi sendiri...saket weih*

hahahaha....alhamdulillah....aku doakan yang baek2 aja deh!!!

tipahvogue said...

alamak kin, skali tersalah login guna id org lain arh! sowi!!!

kakpiah said...

slalu org ckp bertudong pon tak semestinya baik..

salah tu..
baik dan burok tu mmng sikap maknosia..

tutop aurat dan solat tu mmng perkara yg dah di wajibkan ke atas wanita..
tak timbul soal sampai seru/bersedia atau tak sebenarnyer..
sbb seru tu dah suruh tutup dr kita akil baligh lagi.. tak caya tanya setazah *mak tijah*

tp kita sebagai maknosia nih kena usaha la memperbaiki diri..

kekata nih aku tujukan pd diri sendiri gak..
kalo tak mudah lupa.. tak de la di namakan maknusia...

dush dush dush tampor muka tipah..
wakaka!!

NuRuL 'AiN said...

hai akak...ok pe akak pakai tudung..xde nmpak carb pun la..
sy pun baru berjinak2 nk pakai tudung sepenuh masa...(sblm ni pakai tudung part time je..hehehe)yg penting kite ikhlas kak.. :)

mummysya said...

aku perempit - tidak syak lagi...

Tpiah - semua nak berubah kan, termasuk Kin juga...

Haku dah tauuuuuu!!!!

KakPiah - BETULLLLLLLLLL...Pesanan memesan amalan mulia...
Jgn pesan haku suwuh jadik Fasha Sunda* tu berebut laki..

Daku masih setia kasih pada MrHazizul yg suka main games itew...
*tetiba rasa macam nak lari jauh!!!*

mummysya said...

Nurul 'Ain - pakai tak pakai, tu diri kita sendiri. Jgn kita jaga tepi kain org cukup...

Tak kisah lah dear,, asal niat kita baik kan...

::zAsyikein:: said...

alritela senior Kin..=)...cute jer k.ekin memakain tudung itew...yezza kita patut dpt royalti atas nama itew jgk! takpun 50%discount beli tdg itew...ahhahah.. u look cute la mummy!..
from:junior KIN...heheheheh

p/s:xjwb tag lagi yek?hehehhe

Deqna said...

alhamdulillah jika begitu.. takpe slow... InsyaAllah .. yg penting nawaitu kita tu

mummysya said...

zAsyikein -
ye, ye Junior kin... Cutelah sgt tu. kang ada yg muntah PINK dgr ayat-ayat cinta awk tu...hehehe!!!

Y ampun, kelupaan sik...Isyallah soon ya...

Deqna - go slow ye kan!!!

EraNaZeErA.. said...

betul tu kin.. pelan2 kayuh... aku pun telah terfikir ke arah tu... cik tipah pun dah ada bg nasihat... jom kita sama2 berubah ke arah kebaikan... hmmmmmm lantaklah apa org nak kata... janji hati kita tau niat kita...

tp ini pendapat aku... kalu kita nak bertudung biarlah betul2... maksudnya... jgn di atas bertutup... tp dibawah (bontot) nampak dan bila berjalan benda alah tu pun tergedik2s gak... bila duduk nampak apa yg tak patut... so baik taknyah kan.. so...PELAN2 kayuh... berubah drastik kerana org pun tak guna gak... biarlah dr HATI kita... (isshhh tetiba terkomen panjang) im sowwy... hehehe

kirana said...

kin comei bertudung ..betul ni..bukan nk bodek2 ker..
sy pon suka tgk azizah akt whi tu..lawa jer pesyen tudung dia

mummysya said...

EraNaZeEra - tulah kawan yg membawa kearah kebaikkan... Kita semua manusia biasa, akan senantiasa berdepan dgn kesilapan, jadi selalulah beringat okay...

mummysya said...

kirana - mekaseh dear... Pujian itew buat Kin tak lena tidor nanti...hehehehe

mysha said...

ERm sHa pun dOa sATu hARI t tERbuKak pinTU haTI naK berTUdUng...

p/s : dOnT juDge A bOOk by iTs cOver
beTOl tAK kAK??

Mr Hazizul said...

mummysya - apsal nama daddy masuk dlm tajuk ni plak ??? konpius !!!

Zareda Norman said...

Kin

alhamdullillah.. pelan pelan kayuh ok.

iena hamdi said...

alhamdulillah... akak sentiasa doakan yang terbaik untuk ekin n family...

luv u too

tulipurple said...

syabas inspektor shahab..!eh silap daa....syabas sya@kin...dah ada niat pun dah baguih...kalu buat lagi baguihh..way to go,sis!
hanya Dia yg tahu keikhlasan kite itew....

Tijah said...

betul! betul! betul!

yg benar...
tijah (nama sebenar bukan katijah)

[[ yong ibu chem ]] said...

comel kin bila bertudung..

doa byk2..agar kita semua istiqamah..berterusan..

mummysya said...

Zareda - thanks coz memahami.

tulipurple - inspektor jer bukan DSP ke.hehehehe!!!

Tijah - tulah, ingat nak tanya tadi...

Yong - sama-samalah kita ya....

mummysya said...

kak Iena - Thanks sis.

MasNurin said...

Memang pun kalu dengan kuarga kita kekadang terlupa nak bertudung, mas pun kekadang pernah rasa senangnya tengok orang tak bertudung, sikat2 rambut dah pun siap.Bukan senang nak buat perubahan lagi pulak bila selama ni memang kita tak bertudung.Setuju ngan statmen bukan sume bertudung baik sebab bertudung masih kutuk mengutuk buat dosa besar maksiat dan sebagainya.Apapun tahniah kerana berani buat keputusan bertudung.Orang bertudung pun can be fashionable. Lastly, muka ko memang comel bila bertudung.

mummysya said...

MasNurin - mmg betul, tak kira bertudung atau tidak, masing-masing punya hak.

Kekadang manusia lupa tanggungjawab diri sendiri...

antalya said...

tahniah kak..insyaallah niat yg baik akan dipermudahkan dan diberkati aminn