CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google
 

Friday, March 20, 2009

Kek Marble Bonda


Kek Marbel Bonda


Bahan-bahan....

1 1/2 cawan gula halus

2 cawan tepung
1 cawan susu cair
1 buku buttercup
1 sudu teh baking powder
5 biji telur
Esen Vanilla

1. pukul buttercup dengan gula sampai kembang

2. kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji then masukkan tepung sedikit demi sedikit.

3. Pukul hingga bahan menjadi lembut dan rata. kemudian masukkan esen vanilla.

4. bahagikan adunan kepada tiga bekas untuk di campur dengan warna pilihan hati anda.

5. kalo nak chantek guna pewarna jenama STAR. dan untuk mendapatkan perasa chocolate, kacaukan sebahagian dengan serbuk coco.

6. Sapukan loyang kek dengan sedikit mentega, letakkan adunan kedalam loyang mengikut suka hati sendiri kemudian bakar dalam suhu 170. bakar selama 50mins.



Lepas tu tak reti-reti lagi, dah boleh makan lah....

Selamat mencuba.


Nota kakitangan: sila namakan Kek Marbel tersebut dengan gelaran kek Marbel Mummysya boleh tak agaknya.......hahahahahahaha!!!!

Sukahati jer eks!!!

13 comments:

achee_b165 said...

cam sedap jer...nyam2...
tp p-na nie bab nk msk kueh lemau skit.. msk lauk p-na suker...

Cik Ani said...

mummysya saya lepas tgk blog mummysya terus saya excited nak buat. heheheh tapi masa saya buat tak guna resepi ni. nanti saya buat lagi guna resepi ni yer. pasal kek bonda mummysya nampak lagi sedap....

mummysya said...

achee - kalo tanya Kin, mmg lah sedap sebab mak sendiri yang buat. ada extra kasih sayang lagi dalam cake tu...

Cik Ani - mana2 resepi pun sedap, kalo kita buat dgn ikhlas kan....

kakpiah said...

tamoh la try..
mcm susah jer *malas sebenarnyer*

lgpon aku insan terpilih..

sedar2 jer ada 'org' hulor kek tu..
sorga..sorga...

mummysya said...

Kak piah - yer...yer...haku ya kan jer!!!

PuteriSatu said...

harus weekend ni cuba...thanks kin tunaikan permintaan akak...muahz...!

tipahvogue said...

kin, pinjam oven, aku nak try buat!! aku rajin, mukan cam piah tu!! hahaha...

*takde oven, miskin kan? huhuhu*

kak ina kl said...

salam..mcm sedap aje..nanti boleh tak ambil resepi ni..nak cuba buat..

happyscha said...

Whoaaa bestnye nak try resipi ni.
oh ye vids aries'sya cutenyeeee!
rasa nak hugs je takmo lepas ;)

Aspalela said...

aspa nak try la...
cam best jerkk...
terliur dah ni.....

gulp!

Zuhaini said...

yummy! :)

lady D said...

tq mummysya...

mamarempit said...

kin...susu tu nk tarok mase bilenye pulak...kompius mama ni...salu mama wat kek tk de tarok susu???