CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google
 

Monday, May 25, 2009

Mana Peginya


Kin nak share dengan u olls satu kisah benar.....

Kisah nie terjadi Sabtu lepas, masa tu Kin dan MrHazizul jer baru lepas makan Kat JJ Maluri. Sebenarnya mama ada pesan beli something kat Supermarket JJ tu, since que panjang kat JJ Maluri, Kin malas nak beratur. Terus bagitahu kat MrHazizul yang Kin nak singgah Pasaraya 99 kat Taman Maluri...

Masa Kin nak masuk, agak crowded jugaklah kat cashier kaunter. Masa tu kalo tak salah kin adalah dalam 8 orang tengah que kat dua-dua line cashier tu...

Tetiba, Kin terdengar ada suara sekat-sekat dari jauh, bunyinya camnie "encik, ada 10sen tak?"... masa tu Kin ingat nak paling balik ke belakang, nak tengok saper cakap tapi tak boleh nampak coz ramai sangat yang que.

Kin pun continue jugaklah ambik 2, 3 ketul barang then pegi balik ke kaunter cashier tu...

Lepas tu, Kin dengar lagi suara yang mula-mula tadi, kali nie lebih jelas "Kak, ada 10sen tak"... Rupanya ada satu OKU cina, lingkungan umur 25tahun, cacat kedua-dua kaki nak beli air F&N Sarsi 500ml kurang lagi 10sen masa nak bayar....

Subahanallah.... Rupanya lagi tadi OKU tu duk tanya orang keliling, kalo lah ada sesiapa yg boleh tambah lagi 10sen coz dia nak beli air...rupanya takde siapa yang nak menolong....

masa tu Kin amat marah, Hello!!! 10sen jer, bukan dia curik pun. cashiers tu pun satu, kalo ko bagi jer dia dulu, nanti ko ganti 10sen tu apalah salahanya....Orang yang duk keliling kat kaunter tu buat macam tak dengar, rasa nak menitik air mata kin tengok OKU tu....

Berpeluh-peluh OKU tu dengan bajunya basah dan Kin syak maybe dia penat berjalan dan dahaga...


Oh!!! Please, jangan cakap takde sesiapa yang nampak kedua-dua belah kaki lelaki tu cacat or macam terbalik arah.. Kin pun tak dapat nak pastikan kecacatanya...

Masa tu, Kin terus potong line dan bg dia 50sen.... Owh!!! Geram giler Kin dengan orang yang belakang OKU tu, ada dua orang aci duk beli beras buat macam tak nampak pulak....

Ya ALLAH..... Kin betul2 tak boleh sabar masa duk tengok muka aci tu.....

Kin tak lah menunjuk yang Kin nie baik ke apa, Cuma, cuba letak diri kita pada orang tu. Masa tu mungkin kita tengah betul-betul dahaga, apa kita yang kita rasa kalo orang lain plak yang berbuat demikian pada kita... Sedangkan masa tu, kita benar-benar perlukan ihsan orang.

Tak kiralah apa bangsa sekali pun, dalam keadaan macam nie, tak salah kan kalo kita tolong... Atau selesakah kita kalo kita buat bodoh jer kat kaunter tu..... mana perginya belas kasihan or sifat perikemanuasian tu semua.... Takkan semua kat Kaunter tu tak dengar...

Kin cerita semua benda nie kat MrHazizul masa masuk kete, dia kata Kin tak boleh ikut perasaan nak marah orang kat situ coz tu hak mereka semua samada nak bagi atau tak....

True!!! Benar!!! Betul!!!....Cuma, bukankah lebih baik kita berbuat sesuatu dari buat bodoh sajer...

Apa-apapun, OKU tu lepas jer dapat bayar air tu, terus buka air kat kaunter tu jugak dan minum.... Oh!!! Kin betul2 menangis masa tu.... Tapi Kin ada sedikit menyesal, bukankah lebih baik kalo Kin bayar terus air tu dan beri pada dia. Waktu tu, Kin tak terfikir semua nie, masa tu kin betul-betul rasa tak puas hati dengan orang keliling esp cashiers.

Terbayang kesenangan yang Kita semua lalui walaupun tak kaya raya, tapi masih mampu untuk itu semua....


Mama kata, kalo kita cukup pakai, cukup makan maka kita juga kaya di bumi ini....

Entahlah.....

18 comments:

PinkJamboo said...

Salam kak...
haish, sedih lisa dgr kisah nie. sometimes i wonder y ppl act this way. How much can 10 cents affect your life? how much can you loose if u just give him 10 cents? Even nak masuk toilet pun will cost you abt 30 cents. I guess tak semua manusia sebaik hati kak kin. Allah menguji kite dgn pelbagai cara. Hari nie kite senang, esk lusa kite tak tahu. Probably org tu la yg akan menolong kite kan kak... Take care kak.

xoxo. Miss PinkJamboo.

Ceera said...

hurmmmmmmmmm

sedih la baca entry nie.. kalau saya kat situ, tak tahu apa yang saya buat..

but tabik kat akak.. =D

EraNaZeErA.. said...

Ya ALLAH... sebak pula baca...
tp biasalah rakyat malaysia skrg ni mmg tak semua yg berperikemanusiaan... kalu dia dok mengemis tepi jalan mgkn kita takut nak bagi... takut ada agen yg dah tunggu... tp kalu takat nak beli air... apasalahnya tolong... 10 sen je.. bkn RM10...

mmg sedih... terbayang kalu time tu bapa aku tak cukup duit nak bayar... camna la perasaan... huhuhhhh..

atty's said...

itu ler ..kty pun penah terjd peristiwa cam tu ..sampai kan ade yg ckp jgn kasi..sbb ari2 oku tu kat situ..

bagi kty..bior ler org nak kata apa..kty tetap kasi..sbb tak sanggup tgk.. oku lagi kalo dah tua..kty terbyg arwah abah lak..atau sesapa yg kita kenali..

Azure said...

sedihnya baca...saya suka tgk org2 yg suka memberi n berperasaan ni..walaupun bukan saya yg menerima, saya doakan akak dimurahkan rezeki selalu..aminn

Mrs LVoe said...

Ya ALLAH xkan 10sen pun org xleh kasi.. kdg2 sha 10sen pkai campak2 je dlm bag.

ade kisah kat kedai mkn.. kitaorg kcian sgt gn budak jual kismis (sindiket nie) trus beli semua kismis yg dia ade.. bukn sha nk blagak ke ape. kdg2 kcian tgok diaorg mjaja mminta sesuap nasi. kucing yg miaw2 kat belakang rumah pun kita leh kasi ikan, nape org 10 sen pun susah nk kasi??

mummysya said...

Lisa
Hai Dear...
Nielah realiti kehidupan sebenarnya kan. Bukannya apa, Kak Kin rasa yg kita mudah nak dpt semua nie. Mcm2 Kak Kin fikir bila kak kin gk benda nie semalam....

Ceera
Kekadang kita pun tak mampu nak buat apa-apa. Benda nie secara tiba-tiba jer...
Anw, akak rasa Ceera pun akan buat benda yg sama dgn Kak Kin dan maybe lebih dr itu....

Era
Mmg sedih Era. Kin rasa sebak sangat. Semalaman tu betul2 buat Kin sedar yg perasaan org lain juga perlu kita ambil tahu....

Aya ALLAH, Kin terbawa-bawa sampai ke malam benda nie...

Atty
Ya Atty, tulah yg kita akan buat kan... Bukan Kin sorang jer, maybe semalam tu juga memberi pengajaran dalam hidup kin...

Azure
Thx dear... Kita sama-sama doakan ya....
Sedih mmg sedih, rasa sampai kedalam....

Mrs LVoe
Tu lah kan... Kin sampai cariks org tu pegi mana, tapi tak jumpa. sgt menyesal cuma top up kan 50sen jer. Mmg niat hati nak bg lebih sikit, tapi kin dan hubby dah carik dia puas tak jumpa....

Itulah yg kita akan buatkan jika niat dan hati kita bersih.
Insyallah, moga perasaan nie senantiasa ada dalam diri kita kan....

danishahumaira said...

agaknye kalo cashier tu bg 10 sen terus bankrup pasaraya tu kut,tak pun, kesian org tu, sebenarnya itu pengajaran untuk kita semua

mummysya said...

MamaDanish
kalo dia fikir mcm kita fikir kak, takkan jadi nie semua...
MMg menjadi pengajaran yg betul2 berkesan dlm diri Kin sendiri...

Sweet Of sHiKiN 'n' HaEzAT said...

Sedeynyer rs bl bc citer kin td..Nagis sy bc tau.Kita sama Kin..coz even sy nmpk org OKU dr jauh pn sy dh blh menitis air mata. Bkn ape, rasa bersyukur sgt diri kita ni yg sempurna sifat kan.kesian kat dorang tu kan.

Dy said...

huhuhu sedihnya baca....saya pon setiap kali kalau terjumpa bebudak yg jual kismis atau budak jual kalender kutip derma tu ...rasa sedih sgt pasal terbayang jika itulah terjadi kat nasib anak kita terpkasa minta derma ....dorang plak baya2 anak kita plak tu...rupa pon comel2...terpaksa tahan malu jual benda...sian mereka.

iena hamdi said...

sedih juga baca citer kin ni.. tapi tu la kan,.. manusia... tak salah sebenarnyer nak bg sepuluh sen.. bukan luak mana pun..

moga kin sekeluarga dilindungi

kojah said...

btol2...bagusss kak...!!

lily lotus said...

smpi hati mereka itu :(

mummysya said...

Sweet Of Shikin
Yes dear!!! Hari nie hari mereka, mana tahu satu hari nanti kita diuji sebegini rupa...

Dy
betul tu dy. maybe tak jadi kat kita, jadi kat anak-anak kita kelak. Jadi, dari sini kita kena fikirkan, biarlah rezeki yg ada tak seberapa nie dikongsi bersama...

Kak Iena
betul kak!!! tu kita cakap, bukan mereka yang buat bodoh tanpa mempedulikan rintihan yg memerlukan itu...

Kojah
awak pun akan buat sama mcm akak buat dear....

Lily
mereka yg tidak kenal erti prihatin dan kasih sayang mmg begitu....

ai said...

haiahhhh...sedey aku wei!!! sanggup dowang buat x tau je..Ya Allah!! geram plak aku kin... :(

June said...

sedihnya saya....

matabulat (lat) said...

kite cuma patut berfikir satu saje--------->hari ini hari die...esok lusa tah2 hari kite plak,oleh itu bantu la org yg memerlukan,insyaAllah satu ari nti kite akn d bantu ketika dlm kesusahan juge.