CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google
 

Tuesday, August 4, 2009

Can U Help Me


Aries'sya hampir 3tahun 3bulan...

Sekarang nie kuat sangat mengamuk dan merajuk. Kin ada dua masalah mengenai Aries'sya sekarang dan perlukan bantuan anda semua. Can u help me ceh, macam Dora plak


Knowing yang Aries'sya adalah anak sulung Kin dan buat masa nie, dia sorang jer. Belum punya adik beradik lagi dan Kin pon belum ada apa-apa pengalaman nak mengatasi masalah nie.

Pertama

Kin sedang mencuba melatih Aries'sya supaya tidak memakai pampers kerana usianya hampir 4 tahun. Kin dah cuba latih dia pakai panties sajer, tapi tiap kali Kin pakaikan, katanya geli.

Aries'sya kata, dia tak suka petpet dia kena panties, geli. So, tats why lah dia takmoh pakai panties sajer without pampers...

Takkan Kin nak pakaikan seluar without panties... Risaukan jugak kebersihan dia nanti. So dah banyak kali Kin cuba, tapi misi ini gagal....

Kedua

Lately nie Aries'sya kuat mengamuk. Cepat berang dan panas baran. Hari tu, Kin menonton WHI, kata penceramah itu, kalo anak kita marah-marah atau mengamuk, kita terus peluk dia sampai dia rasa pelukkan itu dan balas balik dengan memeluk kita semula...

Kin ada jugak cuba, tapi tak menjadi. Memujuk pun Kin cuba, masih tak berjaya. Takkan tiap kali dia mengamuk, Kin nak pujuk dengan beli toys... No, No, no... MrHazizul bolehlah, but not me...

Kin pon kurang faham kenapa Aries'sya mcm nie... Sangat sensitif. Nak kata kurang perhatian, rasanya tak. Kin akan pastikan waktu dirumah, adalah my quality time wit her. Boleh dikatakan Kin selalu teman dia until morning, knowing her yang susah nak tido dek melayan cartoon sajer....

Dugaan betul kan, nie baru seorang or maybe sorang sajer macam nie kot.

Kin pon ada terfikir, maybe Aries'sya perlukan kawan sebaya dengannya tapi apa yang Kin boleh buat... Takkan Kin nak ambil anak orang pinjam cos nak suruh teman Aries'sya main....

Ada satu hari, Aries'sya masih belum tido pukul 3pagi. Dia duk suruh Kin teman dia, so Kin ajak dia baring sama dengan Kin atas katil sambil tonton cartoon. MrHazizul dah tido biasa nie , sekali dia duk melompat atas katil dan buat bising.

MrHazizul pun masa tu tgh syiok tido, sekali bila dgr bunyik bising dia pon apalagi, bising berjemaah dengan Aries'sya. Dalam erti kata lain, marah lah kat anaknya. yelah, orang tengah lena diulit mimpi, sekali mimpi tu tergendala....Muahahahaha!!!

Then Aries'sya terus ajak Kin duduk kat ruang tamu, sambil jalan keluar dia cakap "Mummy, daddy nie kan suka marah kita"....

Weiiii!!! Serious beb, Kin nanges!!! Berjurai-jurai Kin nanges sambil peluk Aries'sya.

Apa yang korang rasa, maknanya dia faham dan dapat nilai seseorang tu kan.

kin tak cakap apapon, terus duduk dan baring sambil teman dia till tertido...

Benda nie semua bukan kita yang ajar, mereka lebih pandai dan bijak dalam menilai... Kalo kita pandai pilih ikut citarasa kita, kenapa nak marahkan mereka jika mereka juga bisa memilih....

So, Kin amat perlukan pandangan korang, kalo korang ada tips yang boleh membantu amatlah Kin hargai....

20 comments:

[-suziey-] said...

hmm..pasal panties tu cube kin belikan panties yg besor..so that xdela gesel2 sgt kot kt petpet dia..or kin lapis ngn panty liner..erkkk sesuai ke x..xsure plak..just bg idea jek:D
pasal ngamuk tu..mmg susah sket..cuma ape yg kita bole buat..try to sabar sgt2..or do the other way around..kalu dia ngamuk marah dia dgn lantang biar dia agk takut n trkejut..perhaps pastu dia akn ingt ape yg dia baut tu xbtol..menas tht jgn trllau pujuk sgt..bak kata org tua2..sygkan ank..marah2kan..tp jgn smpai angkt tgn..kalu nk angkat tgn pn just pukul kaki or punggung yg berlapis pampers jek..jgn sesekali touch badan dia ok..hmmmm cabaran mendidik anak cengginila..smkain dia besa smkain dia paham n pandai memberontak..
n jgn lupe la DOA byk2.. :)

masviona said...

ermmm camne erk nak bg nasihat pun sbb xde pengalaman sgt lagi nih tp nak gak cerita apa² yg tau...huhuhu

rasanya kin kena xplain betul² kat dia buat ler ayat² manis kata dia dh besar semua kena pkai panties xleh pkai pampers lagi.....tiap hari cuba pujuk benda yg sama xper if dia xnak pkai pun at least hari² dia dgr benda yg sama dok ulang last² dia akn paham ngan sendrik gak.

pastu cuba ajar ariesya pkai potty tuh time dia nak membuang tuh.lelama nnti dia selesa ok lah kan

pasal memberontak n mengamuk tuh mmg kita kena byk sabar tp sabar pun jgn biarkan ajer dia mengamuk or merajuk tuh kalu leh kta wat bohlayan je pastu bila dia wat salah kita kena gak marah dia (buat betul² marah) biar dia tau benda yg dia wat tuh mmg salah

ermmm just pandangan mas pun xde ler xperience sgt tp cubalah manalah tau pendekatan cara nih sesuai lak utk ariesya kan

mummysyafie said...

abang stop pakai pampers last year. time tu umo 4 tahun dah...mmg boleh dikategorikan lambat. as long keselesaan dier.

bila umo dah 4 tahun..kiter takde masalah ngan abang pasal kencing malam ke..kencinf merata ke...sbb dier dah faham kan.

yang mengamok tu maybe sebab dier rasa selama ni kin n hubby akan turuti permintaan dier kot.

sekali sekala kin kena marahkan dier gak. kena bagitaw dier walau apa cara sekali pun...dier kena ikut cakap mummy n daddy.

kalau anak kiter menjerit..kiter akan menjerit lagi kuat. biar dier stop mengamok..hihihih....

lily lotus said...

camne ekk..ly takde anak pompuan..tp lebih kurg jer kot dgn anak lelaki..cuma bab panties tu jer lain..cuba cari panties yang kurang sendat..a bit longgar..ada kot

Softtouch [Hanim] said...

sy bg tau sikit2 yer.
yg pasal xyah pakai pampers tu cube kin ckp ariesya dah besar, nnti nk sekolah xboleh pakai pampers. Pastu ckp lah kwn dia ke, cousin dia yg sebaya tu dah xpakai pampers. Mmg xelok beza2kan tp niat kita supaya dia blaja kan. Sy juga guna method ni utk ajar anak sy utk free drypers ni.Cth sy bezakan dgn cousin yg dia suka.Kita ckplah elok2

Yg bab mengamuk ni, mmg kalu anak yg sorang ni mmg mcm tu. Diorang xde kwn. Sy pun mngalaminya. Kita nak kene ckp dia. Bila kata xboleh, merengek2..tp sy alihkan ngan bnda lain lah. Mcm kita buat out of topic..

Itu jelah..diharap dpt membantu..Gud Luck

lady D said...

anto dia ke taska, kat sana nanti cikgu2 akan asuh drg x pakai pampers...klu kita yg asuh,drg x dgr & xnak ikut ckp kita, tapi bila & apa saja ckp cikgu semuanya drg akan dgr..anak lady D(eira)mcm tu la gak.siang dah xpakai,cuma nak tdo & kuar jalan2 je bg dia pakai...jimat dah satu kampit pampers stp bulan

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari Pak Karamu

Cath J said...

Aku ingat anak aku je ada problem mcm ni...rasanyerrr, rata2 umur ni mcm tu rupanya...

Bab potty training tu... my boy tak de lah complen2 pasal gatal2 gitu time pakai spender hihi...tapi memang, dia akan terkencing atau ter'*&$%' kat seluar jugak.. Bukan senang nak train ohhh... Tapi kalau anak kin tak nak panties..I think biar dulu lah dia pakai pants je.. yg penting jgn tak pakai langsung...

bab marah2... ui... Tuhan je yg tahu...siap jerit2 mcm org di dera...mentua I yg kat sebelah pun dtg menjenguk.. nak tengok apa hal lah kan... rupa2 nya saje2 suka menjerit... isssshhhh...

Kalau menjerit nak berebut watch TV tu, lagi lah...dah sinonim lah katakan...

I rasa dia perlu kawan lah... sebab tu I send my boy gi playschool... baru hari ni start masuk...percubaan..lah... and he is OK... tapi tak de lah nak ckp dia akan stop terus semua perangai2 tu kan... wait and see je lah...T_T

MY HEART said...

Rasanya dia nak berkawan. Kena masukkan dia ke scholl. Biar dia berkawan. Budak-budak bila ada ramai kawan, dia akan ada sikap toleransi sesama kawan. Kalo dia sorang-sorang tu yang dia built satu sikap mengamuk or else sebab takde kawan-kawan. Try masukkan dia ke scholl.. i'allah she will behave.

My LiFe said...

anak awak sebayer ngan anak saya 3tahun girl. dia start tak pakai pampers umur 2 thn++. saya ckp ngan dia yang dia dah besar macam barbie, dora, kak iana (cousin dia) soo mana boleh pakai pampers. tiap tiap hari brain wash dia.siap beli panties gambar cartoon.lama-lama dia dengar ckp kiter. mula-mula try setengah hari..tiap2 jam tya nk kencing ke tak. dlm 1 minggu jek dah ok dah

bab mengamuk tu kalau anak saya saya mula2 saya ckap bebaik..kalau tak jalan gak ..dia mengamuk gak saya masukkan jek dia dalam bilik dia pastu kuncikan..sat lagi diamla tuuu hehe..apa2 pun terpulanglah

Cik Pah said...

cik pah pun rase elok tukar kepada panties yg lain. maybe bersar sket ker.. tukar ke satin/ polyster ker manalah tau panties dari cotton tuh buat dia tak selesa dan gatal gatal.

arapink said...

ara pun tak de pengalaman sebab tak de anak lagi...

tahap kematangan budak pompuan cepat berbanding budak lelaki. kalo umur aries'sya dah tau kene marah, kak kin kena explain apa yg salah, knp daddy marah....

ara pon rase bagus kalo panties yang lebih besar sket...beli yang bunga-bunga, katon2, mesti dak cumey tu suker.... :-)

*SiRibenMerah said...

hantar sini meh ticer jaga dia.. hehehehehehe...

J@J@ / Bini The Rock said...

hantarkan saje Arisya ke sekolah...
mmg dia nak berkawan tu...
cuba lah!

ratna said...

kin.. kalau dulu saya nak ajar anak tak pakai pampers waktu siang. bila malam kita pakaikan sbb time tu dia tak reti lagi nak bangun dan pi kencing.. selalu kencing kat katil. saya start masa umur dia mcm aries'sya la. 3 thn.. lg pun time tu saya dah pregnant utk yg 2nd.. so kena latih.. utk kurangkan kos beli pampers nanti. alhamdulillah.. bila saya lahirkan yg 2nd terus ajer dia tak pakai pampers langsung. time malam2 tgh tido pun dia leh bangun dan pi kencing sendiri. tp kalau dlm kes aries'sya yg rasa geli kalau tak pakai pampers.. cam ner ekkk? maybe kin kena ckp kat dia yg dia dah besar.. dah tak bole pakai pampers lagi. malu kat kawan2.. cuba kata gitu.. sesekali kita kena paksa jugak.. tp dlm masa yg sama kita kena ulang kali ckp kat dia kata kalau nak kencing atau membuang kena ckp tau..

kakpiah said...

yg psl diapers tu..
utk permulaan, kita sebagai mak-mak nih mmng kena gigih la..
sbb sementara dia nak pandai bitawu dia nak tekucil mawu pon terbeyak.. pasti ada insiden bertaburan di atas lantai.. dan kalo ada kejadian ceni.. jgn marah! kalo marah nnti dia tak mo cuba dah.. part2 ceni yg kebanyakannya mak-mak yg surrender.. malas nak layan.. remeh katanya..
tp kalo tak di ajar lagi lama la dia pakai diapers..

yg pasal kena marah tu..
tak salah kalo zul marah tu..
tgk jam la pkl baper.. kalo awal lagi lain citer la.. kenkadang anak2 nih pon tak bleh di turut sgt kehendaknya.. nnti jd cam anak ku sazeli gitu..

ini just my 30 cents aa *mahal sket dr satu sen*
jgn ambik ati, kenyataan mmng memeritkan.. :)

mummysya said...

Salam

Tq to olls yang comments ya.

Kin hargai sangat-sangat. Insyallah, kin ambil semua sebagai nota untuk pengajaran akan datang.

Dont worry, takde kecil hati pon. Kin okay jer.

Anyway, Tq so much!!!

danishahumaira said...

kes no 1 tu Kin cakap dgn princess tu pakai waktu malam je masa nk tidur,1@2minggu tu memang kecoh sikit la, tapi lama2 dia sendiri tak nak pakai.

kes no 2 dia rasa apa dia buat tu betul, budak2 kin, anak2 lynn pun camtu gak, but jgn biarkan apa yg lynn n hubby buat
1, nasihat elok2,mcm lynn anak2 lynn suka pasal nabi, so kita kaitkan watak apa yg dia minat, insyaallah berjaya, kin n abg zul kena sabar
2. tak jalan tegaskan sikit suara tu
3. tak jalan jugak tunjukkan rotan @ hanger, tapi jgn la pukul betul2, lynn selalu lepaskan kat lantai je, so dia mcm takut sikit la.

sekadar berkongsi pengalaman

Mummy Dasy said...

huhuhu kite sama... pangai Arie'sya lebih kurang Daneen gak... skang ni makin menjadi2 lak ckit2 majuk, ckit2 "Ayah ja'at(jahat)" klu ayah marah dia xpun menangis tnpa sbb, ble tanya napa dia ajwab "Abih tu, Mummy xnak kawan adik" lorr bile plak..
ada org suh amalkan surah Toha hembus kat ubun2

lovelywa said...

biase la budak2 kin..tp btul gak komen2 kengkawan kat atas tuh..klau bule jgn diturut sgt katanya..what if kin tambah lg sorg..hehe..so, dia tak terlalu dimanjakan sgt..klau terlalu dimanjakan mcm tu la perangainye..lgpun dia dah besarkan..
1 lg..tahan btul mata dia kan, berjaga sampai pkul 1.00am..anak2 sy mmg dah ajar tido awal..pkul 10pm tu kire dah lewat sgt2..mayb sbb kin rajin bwk jln2 mkn kat luar kan taim mlm..so, that's y la kot dia payah nk tido mlm..
anak yg pompuan sy ni baru setahun lebih..so, tatau la perangainye bile da besar nnti..setakat ni bleh tahan gak taim meroyannye(merajuk)..pening gak nk memujuk..tu lahh dugaan nk membesarkan anak nih..