CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google
 

Tuesday, August 25, 2009

Keladi Punya Pasal



Tu pics pokok keladi kan... Entah Kin curiks dari google... TQ Google.. Muahahaha!!!

Sebenarnya Kin nak cerita pasal kisah berbuka semalam.


Knowing yg this week Kin balik awal, dalam kul 4pm dah terpacak kat rumah. Tapi awal pon tak bermakna Kin balik masak, penat weiiii... lepas sahur terus siap-siap gie keje.

So mama semalam masak sup tulang jer disebabkan mama pon kebelakangan nie penat sikit, so we olls adik beradik akan tambah lauk dengan membeli di bazaar ramadhan. Lagipun selalunya berbuka nie bukannya nak makan sangat pon, cuma dahaga jer lebih....

So semalam Kin tggu MrHazizul sampai dan ke Bazaar Ramadhan di Stadium Cheras. Kin beli ayam golek dan Miss Elaine beli siput sedut masak lemak cili api dengan keladi.


Masa berbuka, MrHazizul duk makan siput sedut tu, memula okay tetiba masa dia nak kunyah keladi tu terus dia menjerit macam orang kesakitan. takdelah jerit mengila kuat, jerit macam terperanjat gitu.

Rupanya keladi tu katanya gatal, mulut dan lidahnya rasa sangat berbisa. Terus dia berhenti makan. Akhirnya sakit tu berlarutan, hari nie dengan jayanya dia mc..... hehehehe!!!

Geram Kin dengan orang yang masak nie, dia tak tahu ker part-part yg tak boleh masak or dia memang tahu keladi tu jenis yang miang gatal punya. kesian sungguh, akhirnya sampai ke sahur tadi takleh nak makan, katanya masih bisa.


Kekadang kan, Kin pelik dengan orang yang menjual makanan nie. Diaorang tu tak tahu ker yang dia nak berniaga lama, bukan sehari dua malah sebulan atau memang berniaga nie punca rezeki dan pendapatan mereka. kalo sedap, 100% sure orang akan datang balik. Nie masak bukan ikut tekak sendiri, cuba suruh diaorang atau anak diaorang makan balik makanan yang diaorang masak, selera tak.

Dah banyak Kin terjebak dengan lauk pauk yang tak kena jer rasanya. kekadang masin, kekadang tawar, keraslah dan mcm2 lagi.

Semalam Kin beli popiah goreng, inti dia masam giler. hari nie ntah berapa kali Kin melawat jamba*.

Entah, kalo terlebih cakap nanti kata macam bagus, pandailah, apa lah. Tapi cuba ingat, kita pun punya hak plak. Hak membeli dan hak meng-comment... hehehehe!!!

Cubalah masak sedap-sedap, molek-molek, cukup rasa segala macam, bukan setakat sehari nie, entah-entah boleh dapat job katering orang tawarkan.

Lagipun bukankah elok kalo memanjangkan benda yang baik-baik dari kutukan yang boleh memalukan diri sendiri...

Alamak, terlebey plak....

Berbuka apa hari nie???

15 comments:

Zareda Norman said...

dengan wabak H1N segala bagai. sebab tu memang kak zar masak sendiri je.. simple simple pun dah terjamin bersih, suci, sedap dan dimasak dengan penuh kasih sayang.. cewaaah

danishahumaira said...

betul tu kin, org yg meniaga ni pun satu, kalo nak niaga buat la betul2 jgn la main hentam je masak, kalo sekali ko masak tak sedap hari pertama je la ko laku, lepas tu sendiri mau ingat ler

n0n0n said...

org niaga ni kadang fokus nk amik untung je...bukan nak bg customers' satisfaction....baik masak sendiri je la kak oi...sedap tu kompom...kekekekeke

atty's said...

tu yg kty suka msk sendiri tuh..beli kuih je..tp taun ni lom pegi lagi param ..

Jade said...

kin, kdg2 ada saje yg tangkap muat.. nk kira utk untung aje.. kdg2 tak paham le diaorg ni.. duit kita nk amik tp quality amat2 zero..

achee_b165 said...

p'na mmg x mkn keladi, tah maybe cam seriau kot jd camtu..

tp mmg kena org yg pandai je tau nak pilih keladi nie, byk spesis yg mana bole yg mana x.. klu x kang jd camtu la.. bahaya oooo...

~mak p'na slalu masak coz ayah suka makan.. tp keladi mmg ayah tanam belakang rumah senang...

Kaseh said...

betol tu kin.. kaseh pun terkena semlm.. beli lauk macam nak basi..geram jek.. kalau ye pun puasa nak berniaga buatla cara betol..ni buat pahala puasa aku berkurangan dah nih..aduhaii

J@J@ / Bini The Rock said...

yea...saya juga terkena pd hari smlm...Beli Roti John tp keras bkn mainnn..baling ke dinding, mau retak dinding rmh ku...

makanya terpaksa di kukus, baru blh makan roti tuh.. chettt!!

ratna said...

kebanyak peniaga amik kesempatan di bulan yg mulia ni. masak tak berapa nak semenggah tp jual dgn harga yg mahal.

agaknya popia tu dah basi kottt yangg..

Hezesuze said...

tu arr kekadang beli kt bazar ramadhan ni cam indah kabo dri rupa ler kekdahnye...ekekek nmpak cam cedap tp bila rasa...ya ampunnnn tawo masin sume rasa ada...ekeke

akak just berbuka kuih pelita jek...heheh

p/s ada sesapa nk bagi kuih pelita tak??

Deqna said...

betul tu.. tapi tulah dah nama peniaga bak cendawan tumbuh time ramadhan ni memang lah.. jual asal boleh jer.. takde kualiti langsung kengkadang...

lily lotus said...

erk..lahai sabar jerlah

mamaadam said...

memang camtu la kin nak2 bulan posa nih, org sume nak meniaga, tapi kualiti makanan hampeh, tu yang saya masak je, puashati sbb masa puasa tekak kita ni cerewet sket

alfa juliet said...

betul lah kin..dorang ni nak meniaga wat lah bebetul..bulan ramadhan pulak tu tak baik menganiaya org...harga plak tak turun2...huhuhu

Mr Hazizul said...

AKU HAMPIR MC LAGI HARI NIE DISEBABKAN KELADI TU !!!!