CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google
 

Friday, September 4, 2009

Rusa Panggang


Oh ye nie entry minggu lepas, hari apa lupa.

Setiap Jumaat ada Bazaar Ramadhan anjuran Puspanita kat office kin. Sebenarnya sejak bulan puasa nie, mood nak jalan setiap lunch hour mmg takkan ada. Mood datang setiap weekend.

Hari tu setelah dipujuk oleh officemates Kin, maka berkonvoilah kami reramai ke sana. Sekali masa nak masuk jumpa kawan Kin jual daging rusa.

Teringat yang Kin pernah makan dulu, lazat dan manis. So Kin pon belilah, rasanya sekilo kot.

Puas dok fikirkan nak masak apa, Kin terus potong nipis-nipis cadang nak panggang dengan kentang dan tomato..

Senangkan!!!

Lepas potong nipis-nipis, susun molek-molek sapu planta...



Jangan ko panggang kosong semata-mata dengan planta jer, letaklah Basil, Oregano, Parsley, Bay Leaf dan Pepper sikit. Bahan-bahan nie korang boleh cariks kat Supermarket dalam botol, cariks semuanya yg kering.


Masa nie setengah masak, nak lagi sedap masa tengah panggang, ko letaklah planta setiap 15mins.....


Zoom sikit.. hehehehehe!!! Masak dalam 50mins then boleh makan daa...



Sambil tu masaklah sikit sampingan nak makan dengan rusa panggang nie...hehehehe!!!

Masa Kin masak nie, Aries'sya yang teman rasanya dalam kul 2.30pagi, Kin masak untuk sahur tau bukan untuk berbuka.

Aries'sya orang pertama belasah rusa panggang nie, bukan main lagi dia makan, shedap katanya. bangga kan kalo kita masak ada orang hargai esp anak sendiri.

Masak nie satu kepuasan, betul tak????


p/s:lasagne plak nak!!!

32 comments:

alina said...

wah ekau punyo tahap kerajinan nih lagi dasat dari den nih ...pepagi bute ko masak.

mummysya said...

Alina
muahahaha...
dah den takleh tido, den masak lah...

tasyanadia said...

hebatnye lauk akak bersahur.hehehhehe
kte sahur mkn telor greng jek
hahahahha

mummysya said...

Tasya
hehehehe
aura dtg tetiba jer!!!

mummysyafie said...

pehh..sedap nya kin. nampak pic je dah meleleh..tapi kiter tak reti makan rusa

n0n0n said...

giler kentang...eh,giler sedap....mmg puas hati kalo org puji masakan kita sedap kak,tmbah2 org yg istimewa dlm life kita...ekekeke...

daging rusa berapa sekilo ye kak?ingat nk beli gak r....

alfa juliet said...

rajinnya kin masak sahur2..azza perangat je lauk semalam...pemalas kan haku..huhuhu

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

melelh da air liur tgk mabeles la ehehhe

:: HUSNA :: said...

aduhhhh...
sedapnyerrr...
kang terbatal pulak posa aku ni...

danishahumaira said...

betul3x lebih2 lagi org hargai masakan kita

atty's said...

mak aii..sodapnya ...buek peyut den berbunyi je loh..kin,.

mamarempit said...

meleleh ayo liur...hehee

ratna said...

ya allah.. sedapnyer.. saya pernah rasa daging rusa.. mmg sedap. kalau masak mcm kin masak tu pasti lagi sedap.

rasp said...

uish...mmg nampak very yummylicious!
mmg tul tu sis, hati berbunga2 kalo org suka masakan kita kan nak nak famili sendiri...

zai@umiaiman said...

WAHHH TERUJA NYER SBB MASAK WAKTU BERSAHUR.. RAJINNYER KIN..
NMPAK SEDAP LER.. SKRG NI SUSAH NK DAPAT DAGING RUSA NI KAN..DAGING BIASA PUN BULEH KAN.. NK KENA CUBA NI..

masviona said...

mak aiii sedapnye.....klu tau bersedup weols gi sahur kat maluri nih....wakakakaka daging rusa punya psl

prebetsabu said...

bercakap dalam hati sendiri "AKU MASIH BERPUASA.. SABAR.. SABAR.. AKU MASIH BERPUASA.. SABAR.. SABAR..." sambil mengelap saki baki airliur yg meleleh sejak tadi

Cath J said...

waduhhhhhhhhhh....... sedap nyerrr!

Softtouch [Hanim] said...

rajinnya masak untuk sahur..sellau yg spesel2 ni org masak utk buka..:)
nmpak sedap la plak ruse panggang tu n lauk sampingannya..kin mesti pndai masak orgnya kan...

mummysya said...

mummysyafie
sedap tau dear, harus dicuba...

nonon
kalo x silap RM35 kot

alfa
bukannya selalu, seminggu sekali jer....
tu pun berchenta gak.

lynn
betulllllllllll

kak ty
hahahaha!! pandai lah ko kak

mamarempit
biar betul kak, batal puasalah kalo terlebih leleh...

mummysya said...

ratna
a'ah... memula makan dh teruja, manis kan...

rasp
utk yg tersayang kan sis

PS
hahahahaha, mcmana ntah ruper ko kan...

cath J
sedappppp bangat

hanim
bolehlah sikit2 dear

eedany said...

Fuh...tengok pun dah tau sedap!

tapi kat sini susah nak cari daging rusa. Kalau ganti lamb pun boleh bah kan?

:)

mummysya said...

eedany
boleh ajer, ayam pon ok gak, cuma masak tak sampai 30mins

Mama Qaseh said...

Uwaaaa tkecurnya Kin..memg npk lazat nyum nyum..
Bagi laa resipi Yang..dging panggang tue..
Hebattt tue sahur2 leh masak cmtue..
Biasanya simple2 jer kan

Sweet Of sHiKiN 'n' HaEzAT said...

Wuihhh...shedapnyer tgk. Kin..klu msk dlm oven tu..suhu nyer brape plk?

Kaseh said...

aisey kin..nyesal lak bukak blog ni awal2..belum masuk waktu berbuka ni.. patut bukak pas berbuka...hehe sungguh menyelerakannn itu rusa panggang..haiyaaa... simple jek eik resepi tuh.. harus cuba ni..ntahla bilala tuh.... :P

EraNaZeErA.. said...

perghhhh... sedapnya.... ni yg buat terliur gila babas ni...

rasa mcm nak mencuba lak... tp aku malas... order kat ko leh tak...hehehe....

Aizura said...

kin.. layan laa.. ni yg rasa nk msk esok gk ni.. utk cik abg tersayang.. pg2 esok dia smpi dr kulim.. lama dh x masak yg spesel utk dia ni..

Zareda Norman said...

kin

wah melampau sedapnya..

nes kan kalau dapat bagi family juadah dari air tangan sendiri

Deqna said...

tak pernah lagi try daging rusa.. camnelah rasanya yer...

tapi kan.. mula2 ingat masak tuk berbuka rupa2 tuk sahur.. isy..isy.. giler rajin...

farish sinclair said...

sdapnya kakk rusa panggang =p mbelesss

Zaimarul Aidier Bin Mohd Zain said...

ermm..menarik tgk gambo masakan daging rusa tu..ok, btw skrg ni ada sekor rusa tinggal utk nak sembelih...klu ada sape2 nk wat party bbq rusa ke atau kenduri,leh order kat sy segera..klu time korang nk order tu masih available lagi, maknanya mmg rezeki korang la..hehe..berat 60kg..rege rm2200 termasuk pengangkutan..deposit 89% byr sebelum hantar..area kl/sgor je..salam